3.YÜZME HAVUZLARININ SAĞLIK YÖNÜ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ:
a.Konu kapsamında profesyonel destek alınması gerekmektedir.
-Sertifikalı cankurtaran istihdam edilmesi,
-Havuz suyunun klorlanması / ilaçlanmasına ilişkin detaylar (havuz suyunun 0.8 mg/L düzeyinde klorlanması - klor seviyesinin 0.4 mg/L'nin altına düşürülmemesi),
-Havuz dibinin emici süpürge ile havuz duvarındaki lekeler de klorlu suyla ovularak temizlenmesi,
-Havuz suyunun filtre sistemiyle temizlenmesi,
-Yüzme havuzu suyunun pH değerinin nötr pH ya yakın olması, pH değerinin ideal olarak 7.2-7.6 olması,
-Havuz suyundaki bakiye klor değerinin 1-1.5 ppm değerinde olması ,
-Suyun döngüsünü sağlayan pompa sisteminde pompa hızına uygun hızda
süzme yapan filtrasyon sistemi bulunması,
süzme yapan filtrasyon sistemi bulunması,
-Havuz suyunun içerisinde yosun üremesinin özel dezenfeksiyon yöntemleri ile önlenmesi,
-Havuz Suyunun bakteriyolojik analizlerinde 50 cm3 'de 1 'den 100 cm3 'de 2,2 'den fazla koliform bakteri bulunmaması,
-Yüzme havuzlarının sularının 24 saatte 4 defa sirküle edilmesi,
-Havuz sularının bakteriyolojik, kimyasal ve fiziksel özelliklerinin Sağlık Bakanlığı'nın
389 nolu "Gıda Maddeleri ve Sulardan Numune Alma Rehberi" adlı yayınında belirlenen özellikleri sağlaması,
389 nolu "Gıda Maddeleri ve Sulardan Numune Alma Rehberi" adlı yayınında belirlenen özellikleri sağlaması,
-Ayrıca WHO'nun önerileri doğrultusunda aşağıdaki parametrelerin de bakteriyolojik yönden incelenmesi:
1. Koliform bakterileri,
2. Staphylacoccus faureus,
3. Saprofit bakteriler.
4. Enterekok (Fekal streptekok)
5. Psedumonas aeroginosa
1. Koliform bakterileri,
2. Staphylacoccus faureus,
3. Saprofit bakteriler.
4. Enterekok (Fekal streptekok)
5. Psedumonas aeroginosa
-Eğer havuz sularında bakteri kontaminasyonunda müsaade edilebilir sınırların
üstünde bir sonuç elde edilirse, tekrar 300 ml. miktarında su numunesi alınarak fekal
kirliliği belirleyecek şekilde, özellikle E. coli yönünden incelenmesi,
üstünde bir sonuç elde edilirse, tekrar 300 ml. miktarında su numunesi alınarak fekal
kirliliği belirleyecek şekilde, özellikle E. coli yönünden incelenmesi,
-Yüzme havuz sularında WHO'nun kabul ettiği limitler aşağıda olduğu gibidir.
1. Koliform grubundan bakterilerin sayısı: Litrede 10'u aşmayacak,
2. Stafilakok sayısı: Litrede 20'yi aşmayacak,
3. Saprofit bakterilerin sayısı: ml'de 100'u aşmayacak.
1. Koliform grubundan bakterilerin sayısı: Litrede 10'u aşmayacak,
2. Stafilakok sayısı: Litrede 20'yi aşmayacak,
3. Saprofit bakterilerin sayısı: ml'de 100'u aşmayacak.
-Tatlı su ile doldurulmuş havuz sularında koliform bakterilerinin sayısı litrede 10'u
aşmaması,
-Havuz sularında patojen bakteriler bulunmaması,
aşmaması,
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder